marți, 23 noiembrie 2010

Anul European 2010: Solidaritatea intergenerationala contribuie la combaterea saraciei

Saracia transmisa din generatie in generatie reprezinta o realitate a societatii actuale si, totodata, o problematica de interes in cadrul Uniunii Europene.

Conform unui studiu Eurostat, rata de expunere la saracie pentru persoanele cu varsta pana in 17 ani este de 20% la nivelul Uniunii Europene si de 33% in ceea ce priveste Romania.

Copiii nascuti in medii sarace sunt expusi la o existenta precara. Principalii factori ce asigura transmiterea saraciei sunt lipsa de hrana si imbracaminte, imposibilitatea de a beneficia de servicii medicale sau de a merge la scoala. O situatie si mai putin fericita este cea a familiilor monoparentale in care copiii sunt obligati sa munceasca pentru a supravietui.

Persoanele varstnice alcatuiesc o a doua categorie vulnerabila in fata fenomenului saraciei. Veniturile mici pe viata atrag dupa sine pensii mici si, implicit, un nivel de trai scazut. Prin urmare, potrivit datelor puse la dispozitie de Comisia Europeana, 17% din populatia masculina varstnica a UE si 22% din cea feminina, se afla sub riscul saraciei.

Ca reactie la fenomenul saraciei transmise din generatie in generatie, a aparut conceptul de solidaritate intergenerationala si, de asemenea, Coalitia Organizatiilor Non-guvernamentale pentru Solidaritate Intergenerationala. Acest concept incurajeaza atat persoanele tinere, cat si pe cele varstnice, sa colaboreze si sa asigure recunoastere sociala tuturor membrilor societatii.

Solutiile sugerate de Coalitie sunt educatia timpurie si serviciile sociale. Acestea ar putea asigura un mediu sanatos pentru dezvoltarea copiilor si, in acelasi timp, ar stimula comportamentul parental. Pentru a atrage atentia asupra problemei, Uniunea Europeana celebreaza, in fiecare an pe 29 aprilie, Ziua Europeana a Solidaritatii intre Generatii. De asemenea, Coalitia a initiat recent, formalitatille pentru alegerea anului 2012 drept Anul European al Imbatranirii Active si Solidaritatii Intergenerationale.

In prezent, Anul European 2010 continua dezbaterea pe tema saraciei transmise din generatie in generatie printr-o campanie intensa de informare, al carei scop consta in identificarea celor mai bune solutii pentru aceasta problema.

Sursa: www.stiriong.ro

luni, 8 noiembrie 2010

Astazi se lanseaza linia de granturi pentru sprijinirea somerilor din mediul rural!

Conform AM POSDRU, astazi, 8 noiembrie 2010, ora 16.00, se lanseaza linia de finantare pentru proiectele de grant aferente DMI 5.2 - „Promovarea sustenabilitatii pe termen lung a zonelor rurale in ceea ce priveste dezvoltarea resurselor umane si ocuparea fortei de munca”.

In cadrul DMI 5.2 sunt promovate programe integrate care au in vedere asigurarea unui suport eficient si de calitate pentru persoanele din mediul rural: programe de formare, ocupare si masuri de sprijin pentru populatia din zonele rurale, in scopul reducerii agriculturii de subzistenta, mobilitatea ocupationala si geografica a fortei de munca din mediul rural, masuri de imbunatatire a mediului inconjurator si a starii de sanatate a populatiei din mediul rural, programe care sprijina demararea afacerilor in activitati non-agricole etc.

Alocarea financiara orientativa pentru aceasta cerere de propuneri de proiecte este de 328.774.600 lei (echivalentul in lei a 77.000.000 euro). Fiecare proiect poate primi o finantare de minim 213.490,00 lei (echivalentul a 50.000 euro) si maxim 2.134.895,73 lei (echivalentul a 499.999 euro).

AM POSDRU a imbunatatit metodologia de evaluare, astfel ca acum evaluarea proiectelor se face dupa principiul „primul venit, primul servit”, iar media perioadei scurse intre depunerea unei cereri de finantare pentru un proiect si semnarea contractului de finantare este estimata la cel mult 30 de zile.

Sursa: www.fonduri-structurale.ro