luni, 31 ianuarie 2011

AM POSDRU anunta lansarea cererii de propuneri de proiecte strategice nr. 113 - "Profesionisti in piata muncii", in cadrul DMI 4.2

Luni, 31 ianuarie 2011, ora 10.00, se lanseaza linia de finantare pentru proiectele aferente Domeniului Major de Interventie (DMI) 4.2 - "Profesionisti in piata muncii".

Ordinul privind aprobarea Ghidului Solicitantului - Conditii Specifice pentru cererea de propuneri de proiecte strategice nr. 113 "Profesionisti in piata muncii" a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 870/ 27.12.2010.

Rectificarea la Ordinul privind aprobarea Ghidului Solicitantului - Conditii Specifice pentru cererea de propuneri de proiecte strategice nr. 113 "Profesionisti in piata muncii" a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 69/ 26.01.2011.

Sursa: www.finantare.ro

marți, 25 ianuarie 2011

AM POSDRU a organizat Conferinta anuala privind implementarea POSDRU 2007-2013 in Romania

Anul 2010 a fost practic anul relansarii POSDRU. Numarul proiectelor contractate a crescut in ultimele 12 luni cu 370%, iar valoarea proiectelor aprobate cu 500% fata de cea inregistrata de la inceputul POSDRU pana la sfarsitul anului 2009.

Astfel, valoarea proiectelor contractate a ajuns la circa 77% din totalul fondurilor alocate pe intregul program operational POSDRU 2007-2013. In acest context, si valoarea platilor virate catre beneficiari a ajuns la 700% fata de cele efectuate pana la sfarsitul anului 2009.

In urma cresterii numarului de contracte de finantare semnate anul trecut, in anul 2011 va spori spectaculos valoarea cererilor de rambursare platite beneficiarilor, crescand in acest fel si gradul de absorbtie.

Toate aceste progrese au fost posibile datorita imbunatatirii comunicarii cu beneficiarii si potentialii beneficiari, a transparentei decizionale, dar si prin masurile luate pentru cresterea gradului de absorbtie, prin eliminarea birocratiei in relatia cu beneficiarii, prin imbunatatirea Ghidului Solicitantului - Conditii Generale si prin diminuarea semnificativa a perioadei de evaluare a proiectelor.

Simplificarea mecanismului de evaluare a facut ca perioada scursa intre depunerea cererii de finantare si semnarea contractului sa se reduca, de la 10 luni (cat dura la proiectele depuse in 2009), la circa 20 de zile. Totodata, a fost separat rolul Autoritatii

de Management de cele ale organismelor intermediare nationale si rolurile organismelor intermediare regionale.

Valoarea prefinantarii proiectelor este acum egala cu 30% (respectiv 40% - pentru proiectele din cadrul Axei Prioritate 6) din valoarea eligibila a proiectului, se acorda intr-o singura transa (la demararea proiectului) si se recupereaza prin aplicarea unui procent fix, de 35%, la valoarea fiecarei cereri de rambursare, cu exceptia primei cereri de rambursare.

Pentru proiectele de grant (cu valoare intre 50.000 si 500.000 euro) se aplica principiul "primul venit - primul servit" si s-a introdus notiunea de "evaluare continua". Astfel, fiecare proiect va fi evaluat imediat dupa depunerea anexelor de catre solicitant. Pentru proiectele strategice (cu valoarea intre 500.000 si 5.000.000 euro), evaluarea se face, de asemenea, imediat dupa depunerea anexelor, dar lista proiectelor selectate (ordonate in functie de punctajul obtinut) va fi facuta publica dupa expirarea termenului limita de depunere si dupa evaluarea tuturor aplicatiilor depuse.

In urma discutiilor cu organizatiile patronale, sindicale si ONG-urile, conducerea AMPOSDRU a luat masuri pentru optimizarea si securizarea suplimentara a aplicatiei ActionWeb la depunerea proiectelor. Astfel, a fost imbunatatita structura hardware in sensul

dublarii puterii de calcul si al cresterii numarului de accesari simultane pe secunda (de la ordinul sutelor - in trecut, la ordinul miilor - in prezent).

Conducerea AMPOSDRU isi propune ca pe parcursul anului 2011 sa continue seria progreselor de pana acum, prioritatea fiind cresterea volumului rambursarilor platite beneficiarilor, in scopul cresterii ratei de absorbtie si evitarii riscului de dezangajare automata a fondurilor la finele anului 2011.

Sursa: www.finantare.ro

luni, 17 ianuarie 2011

Masuri pentru imbunatatirea aplicatiei Action Web

Joi, 13.01.2011, la sediul AMPOSDRU a fost organizata o noua dezbatere intre conducerea autoritatii de management si reprezentanti ai partenerilor sociali - confederatii sindicale, confederatii patronale, Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale, Platforma ONG-urilor rome - asupra masurilor luate pentru imbunatatirea aplicatiei Action Web.

Acest document se refera la: AM POSDRU, masuri, sistem Action Web, aplicatie, proiecte, depunere

Aceste masuri vizeaza:

- cresterea transparentei procesului de depunere

- introducerea unui contor prin care orice aplicant poate sa afle, in timp real, numarul de utilizatori conectati la site-ul www.fseromania.ro;

- introducerea unui contor prin care orice aplicant care acceseaza o linie de finantare deschisa poate sa afle, in timp real, numarul total de schite si proiecte depuse;

- acordarea unui numar de inregistrare pentru fiecare proiect depus (pe langa ID-ul pe care il primeste proiectul, aplicantul va primi si un numar de inregistrare a dosarului, respectiv numarul de ordine al proiectului transmis, astfel incat aplicantul sa fie informat ce loc ocupa proiectul sau in ordinea depunerii proiectelor).

- protectia aplicatiei Action Web fata de eventualitatea unei incarcari automate a datelor, prin introducerea unor instrumente de securitate pentru a identifica prezenta omului in fata calculatorului.

- imbunatatirea structurii hardware in sensul dublarii puterea de calcul si optimizarii aplicatiei Action Web la nivelul cadrului sursa pentru a permite cresterea numarului de accesari simultane pe secunda (de la ordinul sutelor - in trecut, la ordinul miilor - in prezent).

- introducerea semnaturii electronice din partea AMPOSDRU pentru fiecare proiect depus in cadrul unei linii de finantare. Ca masura de siguranta pentru validarea proiectelor depuse, imediat dupa transmiterea proiectului catre AMPOSDRU, prin intermediul aplicatiei Action Web, aplicantii vor primi o copie a proiectului transmis certificata prin semnatura electronica.

Atat reprezentantii partenerilor sociali, cat si domnul deputat Varujan Pambuccian - membru al Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor -, au considerat ca masurile luate de AMPOSDRU pentru imbunatatirea aplicatiei Action Web vor asigura o buna desfasurare a sesiunii de depuneri de proiecte in cadrul liniilor de finantare ce vor fi deschise in cursul anului 2011.

Sursa: www.finantare.ro

luni, 10 ianuarie 2011

Situatia proiectelor depuse in cadrul ADR CENTRU pe axe prioritare ale REGIO

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru este organism intermediar in cadrul Programului Operational Regional si reprezinta organizatia unde se depun si se evalueaza cererile de finantare prin care sunt solicitate fonduri nerambursabile structurale, alocate Regiunii Centru prin acest program.

Fondurile structurale sunt alocate Romaniei, implicit Regiunii Centru, de catre Uniunea Europeana dupa aderarea la UE, 01 ianuarie 2007, prin intermediul Programului Operational Regional, pentru dezvoltare regionala.

Un numar de 1049 proiecte au fost depuse, pana la data de 17.12.2010, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, pentru finantare nerambursabila prin Programul Operational Regional. Au fost contractate, pana la data prezentei situatii, un numar de 168 proiecte, depuse pe diferite domenii de interventie ale celor 5 axe prioritare.

Documente:
Situatia proiectelor REGIO din Regiunea Centru 17 decembrie 2010-POR
Situatia proiectelor REGIO din Regiunea Centru 17 decembrie 2010-AXA 1
Situatia proiectelor REGIO din Regiunea Centru 17 decembrie 2010-AXA 2
Situatia proiectelor REGIO din Regiunea Centru 17 decembrie 2010-AXA 3
Situatia proiectelor REGIO din Regiunea Centru 17 decembrie 2010-AXA 4
Situatia proiectelor REGIO din Regiunea Centru 17 decembrie 2010-AXA 5

Sursa: www.finantare.ro