miercuri, 27 aprilie 2011

CE va recupera fonduri de 75 mil. euro cheltuite incorect de Romania in agricultura

CE va recupera o suma de 74,9 milioane euro alocata Romaniei pentru agricultura si cheltuita in mod incorect, neregulile vizand controalele si furnizarea de informatii inexacte fermierilor, ca parte a unui program prin care autoritatile europene imputa statelor membre in total 530 milioane euro. Cele mai mari sume sunt imputate Greciei (260 milioane euro), Spaniei (115 milioane euro) si Romaniei.

Neregulile din Romania vizeaza "puncte slabe ale sistemului LPIS-GIS (de identificare a parcelelor agricole, n.r.) in ceea ce priveste controalele administrative incrucisate, furnizarea de informatii inexacte fermierilor si controalele ineficiente la fata locului in privinta ajutoarelor pe suprafata", potrivit unui comunicat al CE, potrivit Mediafax.

Decizia Comisiei are legatura si cu masurile de dezvoltare rurala pe suprafata.

"In cadrul asa-numitei proceduri de verificare si inchidere a conturilor, Comisia Europeana reclama astazi (vineri, n.r.) o suma totala de 530 de milioane de euro reprezentand fonduri din cadrul politicii agricole a UE cheltuite in mod incorect de statele membre. Banii revin la bugetul UE, deoarece nu au fost respectate reglementarile UE sau pentru ca procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzatoare. Statele membre sunt responsabile cu efectuarea platilor si cu controlarea cheltuielilor efectuate in cadrul politicii agricole comune (PAC), iar Comisia are obligatia de a se asigura ca statele membre au utilizat fondurile in mod corect", se precizeaza in comunicatul CE.

Actiunea CE afecteaza Bulgaria, Danemarca, Grecia, Spania, Franta, Italia, Tarile de Jos, Portugalia, Romania si Regatul Unit.

Sursa: www.euractiv.ro

joi, 14 aprilie 2011

Vom lua banii europeni în 6 ani, dacă îi atragem în ritmul actual. Vezi câţi bani europeni am cheltuit până acum

Firmele şi instituţiile publice din România au consumat 9,3 miliarde lei (2,2 miliarde euro) din fondurile structurale alocate după aderarea la Uniunea Europeană pentru perioada 2007-2013, potrivit datelor publicate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS). Suma reprezintă 11,06% din totalul banilor alocaţi.

Sumele reprezintă plăţile care au fost decontate după realizarea cheltuielilor şi după ce beneficiarii au obţinut acordul autorităţilor de la Bruxelles pe aceste cheltuieli.

Vestea bună este că, într-o singură lună, România a absorbit circa un miliard de lei, de la 8,4 miliarde lei la sfârşitul lunii februarie , sumă echivalentă cu 9,87% din totalul alocării.

Totuşi, acest ritm de absorbţie ar fi insuficient pentru a reuşi să atragem toţi banii europeni pe care îi putem lua din fonduri structurale, în valoare totală de circa 81 miliarde lei (19,2 miliarde euro).

Dacă am atrage câte un miliard de lei pe lună, ne-ar mai trebui nu mai puţin de şase ani pentru a cheltui întreaga sumă de bani.

Însă, dacă vrem să nu pierdem niciun ban din cei alocaţi pentru perioada 2007-2013, fondurile trebuie cheltuite până cel târziu în 2015, adică în mai puţin de cinci ani.

Cum se explică întârzierile

În fapt, primii doi ani au fost aproape pierduţi pentru atragerea fondurilor structurale. În 2007, abia s-au lansat programele, iar în 2008 în majoritatea cazurilor s-a început depunerea proiectelor.

Pe parcurs, au fost semnalate şi corectate o serie de piedici şi neajunsuri atât ale legislaţiei, cât şi la nivelul autorităţilor care se ocupă cu analiza dosarelor potenţialilor beneficiari. Toate acestea au îngreunat însă bunul mers al lucrurilor în primii ani.

Odată cu aprobarea şi demararea unui număr mare de proiecte, facturile care pleacă spre decontare sunt în valori tot mai mari, pe măsură ce se realizează lucrările în cadrul proiectelor. Astfel, este de aşteptat ca suma atrasă lună de lună să fie în creştere.

Un alt motiv al întârzierilor este că Programul Operaţional Sectorial de Transport, care are la dispoziţie cea mai mare sumă de bani, 19,2 miliarde lei (4,56 miliarde euro), demarează foarte greu proiectele.

Cel mai bine la capitolul grad de absorbţie stă Programul Operaţional Regional (POR), gestionat de Ministerul Dezvoltării, care a absorbit aproape 19% din fondurile alocate.

Topul eficienţei programelor cu fonduri UE

Programul operaţional - Procentul absorbit din alocarea totală 2007-2013

Programul Regional – 18,85%

Dezvoltarea Resurselor Umane – 17,28%

Creşterea Competitivităţii Economice – 11,71%

Mediu – 8,49%

Asistenţă Tehnică – 7,28%

Dezvoltarea Capacităţii Administrative – 6,28%

Transport – 2,5%

Sursa: www.evz.ro

joi, 7 aprilie 2011

Fonduri nerambursabile pentru cresterea eficientei energetice

Op. a) Sprijinirea investitiilor in instalatii si echipamente pentru intreprinderi din industrie, care sa conduca la economii de energie

POSCCE: AP 4 "Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii", DMI 1: "Energie eficienta si durabila"

eficienta energetica

Obiectivele programului

Operatiunea are ca obiectiv cresterea eficientei energetice si implicit obtinerea unei economii de energie.

Solicitanti eligibili

Solicitantii eligibili pentru aceasta operatiune sunt intreprinderile mari, intreprinderile mici si mijlocii din sectorul industrial, care implementeaza proiecte al caror obiectiv este cresterea eficientei energetice si economia de energie, asa cum sunt acestea definite in O.G. nr. 22/2008.

Sucursalele, agentiile, reprezentantele societatilor comerciale sau alte unitati fara personalitate juridica nu sunt eligibile.

Cofinantare pentru acest program

Pe langa banii europeni, proiectele trebuie sustinute si cu resurse proprii sau imprumutate, motiv pentru care este elementar ca beneficiarul sa-si asigure, de la bun inceput, banii necesari pentru cofinantare, dar si pentru acoperirea unor costuri neprevazute. Intrucat, de multe ori, decontarea cheltuielilor urmeaza a fi realizata abia dupa verificarea acestora, este necesar ca solicitantul fondurilor europene sa detina banii necesari prefinantarii proiectului respectiv.

Asadar, pentru o buna coordonare a partii financiare, se poate obtine o sursa de cofinantare special realizata pentru sprijinirea unor astfel de proiecte.

Consultanta pentru accesare si implementare

In majoritatea ghidurilor aferente fondurilor de finantare este incurajata ideea de colaborare dintre solicitanti si consultanti, in scopul accesarii si implementarii proiectelor realizate.

Activitati eligibile

Activitatile eligibile vizeaza investitii in:

- Instalatii/echipamente specifice pentru intreprinderi din industrie, in scopul obtinerii unei economii de energie, pe baza bilantului energetic (de exemplu, compresoare de aer, pompe, instalatii/echipamente/sisteme de ventilatie, sisteme de incalzire/racire, boilere, arzatoare, schimbatoare de caldura, convertoare de frecventa, sisteme integrate de management al consumului de energie si altele);

- Unitati de cogenerare de inalta eficienta ale intreprinderilor din industrie (modernizarea centralelor de cogenerare sau construirea unora noi);

- Constructii aferente procesului industrial care face obiectul proiectului de eficienta energetica (dar numai cele aferente echipamentelor modernizate).

Conditii de finantare

Intensitatea masurii de sprijin (rata de finantare) acordata nu poate depasi:

- 70%, cu exceptia proiectelor localizate in regiunea Bucuresti- Ilfov unde valoarea maxima a finantarii este de 60% pentru intreprinderi mici si microintreprinderi;

- 60%, cu exceptia proiectelor localizate in regiunea Bucuresti-Ilfov unde valoarea maxima a finantarii este de 50% pentru intreprinderi mijlocii;

- 50%, cu exceptia proiectelor localizate in regiunea Bucuresti-Ilfov unde valoarea maxima a finantarii este de 40% pentru intreprinderi mari.

Diferenta pana la valoarea totala a proiectului se acopera de catre Beneficiar. Acesta trebuie sa aduca o contributie financiara de cel putin 30% din costurile eligibile, fie din surse proprii, fie din surse atrase, sub o forma care sa nu faca obiectul niciunui ajutor public. Rata de finantare se aplica asupra cheltuielilor eligibile asa cum sunt prezentate in SF - deviz general.

Valoarea maxima a finantarii nerambursabile acordate in cadrul cererii de propuneri de proiecte este de 80 milioane lei.

Valoarea maxima a proiectului (inclusiv TVA) nu poate depasi 50.000.000 Euro echivalent in lei (la cursul Inforeuro din luna depunerii CRF).

Termene limitaCererea de propuneri de proiecte este de tipul "Cerere de propuneri de proiecte cu depunere continua".

Sursa: www.finantare.ro