luni, 2 august 2010

Fondurile Structurale - ce sunt si cine poate beneficia de ele

Ce sunt fondurile structurale?

In urmatorii ani, Romaniei i-au fost alocale 28 de miliarde de euro, 17 miliarde Euro ca Fonduri Structurale si 11 miliarde Euro ca Fonduri de Coeziune, bani ce trebuie cheltuiti pana in anul 2015. La acest bani se mai pot adauga alte 20 de miliarde de euro, reprezentand alte tipuri de finantari europene.

In prezent, patru Fonduri Structurale permit Uniunii Europene sa ofere asistenta financiara nermabursabila pentru a rezolva problemele structurale economice si sociale. Cele patru Fonduri Structurale nu constituie o sursa unica de finantare in cadrul bugetului Uniunii, ci fiecare fond acopera zona sa tematica specifica.

Fondurile Structurale sprijina:

I. Regiuni defavorizate (Obiectivul 1)

Regiuni a caror dezvoltare este ramasa in urma. Sunt incluse in principal regiuni cu un PIB pe locuitor care nu depaseste 75% din media comunitara, cu niveluri slabe de investitii, cu o rata a somajului mai inalta decat media, cu lipsa de servicii pentru populatie si afaceri, cu o slaba infrastructura de baza.

Regiuni care se confrunta cu conversii. Sunt incluse zone cu patru dificultati principale: sectoare industriale sau de servicii care sunt subiect al restructurarii; disparitia activitatilor traditionale in zonele rurale; zone urbane in declin si dificultati in sectorul de pescuit.

Regiuni al caror PIB pe locuitor este sub 90% din media Comunitatii (eligilbile pentru sprijinul Fondului de Coeziune).

II. Zone cu dezavantaje specifice (Obiectivul 2)

Zone de granita in care sunt sprijinite actiuni de cooperare transfrontaliera. Scopul este de a promova infiintarea de zone transfrontaliere cu activitate economica comuna si elaborarea de strategii comune pentru dezvoltare transfrontaliera.

Zone urbane in declin, care primesc asistenta regionala pentru introducerea de strategii inovative in vederea regenerarii economice si sociale.

Zone rurale, unde Politica Agricola Comuna finanteaza masuri de dezvoltare rurala incluzand: investitii in unitati agricole, in favoarea protectiei mediului inconjurator si pentru promovarea produselor locale.

Zone de pescuit, unde Politica de Pescuit Comuna este destinata sa indrume si sa urgenteze restructurarea in acest sector. Asistenta structurala comunitara incearca sa rationalizeze si sa modernizeze pescuitul in toate zonele relevante al uniunii, urmarind, printre altele, imbunatatirea calitatii produselor de pescuit. Cand aceste masuri se deruleaza in regiuni a caror dezvoltare este ramasa in urma, ele sunt incorporate in programele destinate acestora. In alte zone, ele fac parte din programe separate.

III. Grupe sociale vulnerabile (Obiectivul 3)

Populatia care se confrunta cu dificultati pe piata muncii. Principalele grupuri sociale acoperite sunt tinerii si somerii pe termen lung, cei care sufera datorita excluderii sociale si muncitorii subcalificati. Aceste grupuri nu trebuie sa locuiasca in regiuni a caror dezvoltare este ramasa in urma sau in zone aflate in reconversie, ci pot fi asistati oriunde ar locui in Uniunea Europeana. In fiecare Stat Membru, Obiectivul 3 actioneaza ca un punct de referinta pentru toate masurile privind resursele umane, incluzand si ajustarea sistemelor si structurilor de educatie, instruire si angajare.

Populatia discriminata si cu sanse inegale pe piata muncii. Unele grupuri sociale sunt in mod special slab pozitionate pe piata muncii, in principal datorita discriminarii si inegalitatilor cauzate de sex, rasa sau origine etnica, religie, handicap fizic sau mental, varsta sau orientare sexuala. Pentru combaterea excluderii, Uniunea furnizeaza suport pentru noi metode integrate propuse de parteneri publici, privati si asociati prin Initiativa Comunitara Equal.

IV. Autoritati locale si regionale

Toate autoritatile locale din Uniune pot beneficia de masurile de cooperare transnationala si interregionala menite sa imbunatateasca planificarea teritoriala a zonelor intinse, sa promoveze cooperarea si schimburile de experienta intre cei implicati in proiecte de dezvoltare regionala si locala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu