luni, 27 septembrie 2010

S-a lansat linia de granturi „Tranzitia de la scoala la viata activa”!

Astazi s-a lansat linia de finantare pentru proiecte de tip grant nr. 109 - „Tranzitia de la scoala la viata activa” (DMI 2.1).

Proiectele propuse in cadrul acestei linii de finantare vor contribui la sprijinirea programelor de invatare la locul de munca pentru elevi si studenti, sprijinirea initiativelor de parteneriat intre scoli, universitati si intreprinderi, la dezvoltarea si furnizarea serviciilor de orientare, consiliere si indrumare in sprijinul tranzitiei de la scoala la viata activa, monitorizarea insertiei tinerilor absolventi pe piata muncii si la dezvoltarea actiunilor inovatoare in vederea imbunatatirii tranzitiei de la scoala la viata activa.

Alocarea financiara pentru aceasta linie de finantare este de 9.437.819 lei, respectiv 2.228.845 euro. Fiecare proiect poate primi o finantare de minim 211.720 lei (echivalentul a 50.000 euro) si maxim 2.117.195,76 lei (echivalentul a 499.999 euro). Durata de implementare a unui proiect va fi cuprinsa intre sase luni si doi ani.

Cererile de finantare se completeaza in limba romana si se transmit exclusiv on-line, pana la data de 10.12.2010 ora 17.00, prin intermediul aplicatiei Actionweb.

AM POSDRU a imbunatatit metodologia de evaluare, astfel ca acum evaluarea proiectelor se face dupa principiul „primul venit, primul servit”. Evaluarea cererilor de finantare primite se realizeaza pentru fiecare proiect, imediat dupa depunerea anexelor solicitate, in functie de data si ora inregistrarii cererii in sistemul informatic. Selectia (declararea proiectului ca fiind aprobat in vederea contractarii) are loc imediat dupa definitivarea evaluarii cererii de finantare.

Sursa: www.fonduri-structurale.ro

luni, 20 septembrie 2010

ONG-urile pot participa la consultarile online privind fondurile prin Granturile Spatiul Economic European

ONG-urile din Romania isi pot expune online, intre 10 septembrie si 22 octombrie, parerile privind principalele aspecte care vizeaza implementarea eficienta a fondurilor disponibile prin Granturile Spatiul Economic European (SEE) si norvegiene.

Acest document se refera la: ONG, sugestii, Granturile SEE si norvegiene, fonduri, finantare

ONG, sugestii, Granturile SEE si norvegiene, fonduri, finantare

Prin Granturile SEE si norvegiene, Norvegia, Islanda si Liechtenstein vor contribui cu cel putin 100 milioane EUR la noile programe adresate societatii civile din Europa Centrala si de Sud, din care minimum 30 milioane vor fi alocate Romaniei.

Organizatiile non-guvernamentale vor fi candidati eligibili si in cadrul altor programe, nu doar in cadrul celui dedicat ONG-urilor. Asadar, asistenta totala pentru ONG-uri este de asteptat sa fie mult mai mare.

Reprezentantii societatii civile sunt incurajati sa isi faca parerea si viziunea cunoscute, in vederea viitoarei scheme de asistenta financiara pentru ONG-uri la adresa de internet www.eeagrants.org/ngoconsultation. Pe aceasta pagina exista posibilitatea de a face comentarii si de a transmite reactii.

Sugestiile primite vor contribui la elaborarea unui ghid pentru programele dedicate sectorului ONG din cadrul Mecanismului Financiar SEE din perioada 2009-2014. Sesiunea de consultari este deschisa intre 10 septembrie - 22 octombrie 2010.

Pe baza evaluarilor si a experientei acumulate ca urmare a asistentei acordate sectorului ONG prin Mecanismului Financiar SEE in perioada 2004-2009, Norvegia, Islanda si Liechtenstein au pregatit un set de propuneri vizand sprijinirea sectorului ONG in perioada 2009-2014.

Acestea vor constitui, timp de sase saptamani, subiectul unui exercitiu de consultare online, care va da posibilitatea actorilor din societatea civila, provenind atat din statele beneficiare, cat si din cele donatoare, sa isi expuna parerea cu privire la modul de administrare si la scopul asistentei pentru ONG-uri.

Romania va beneficia intre 2009-2014 de a doua runda de finantare din partea guvernelor Norvegiei, Islandei si Liechtenstein-ului, dupa ce in perioada 2009-2011 programele financiare mai sus amintite au contribuit cu aproximativ 100 milioane EUR la dezvoltarea sociala si economica a tarii noastre, prin intermediul Granturilor SEE si a celor norvegiene.

In perioada actuala, 2009-2011, Fondul ONG din cadrul Mecanismului Financiar SEE finanteaza 115 proiecte din sectorul ONG, suma totala disponibila fiind de 5 milioane EUR.

Sprijinul acordat sectorului ONG prin Granturile SEE si norvegiene are scopul de a consolida dezvoltarea societatii civile din statele beneficiare si de a contribui la intarirea echitatii sociale, a democratiei si a dezvoltarii durabile.

Sursa: www.finantare.ro

marți, 7 septembrie 2010

România primeşte fonduri nerambursabile de la Elveţia

• Contribuţia beneficiarilor de finanţare, pe proiectele din cadrul acestui program, va fi de 15% pentru administratia publică, 10% pentru ONG-uri şi 35-40% pentru companiile private.

România şi Elveţia semnează astăzi acordul pentru fondurile nerambursabile de 181 milioane franci elveţieni. Fondurile vor merge la autorităţile locale, pentru infrastructură, proiecte sociale sau proiecte de mediu, la ONG-uri - pentru "consolidarea societăţii civile" şi la companii private, pentru parteneriate cu firmele elveţiene.

După semnarea acordului bilateral va urma stabilirea regulilor de implementare pentru fiecare componentă. Surse din ministerul finanţelor au declarat pentru hotnews.ro că prima componentă de finanţare care va fi lansată vizeaza proiectele Ministerului Administratiei şi Internelor de pregătire pentru aderarea la Spaţiul Schengen, spre exemplu proiecte pentru întărirea graniţelor sau training pentru personalul vamal.

Contribuţia beneficiarilor de finanţare, pe proiectele din cadrul acestui program, va fi de 15% pentru administratia publică, 10% pentru ONG-uri şi 35-40% pentru companiile private.

Consiliul Federal al Elveţiei a aprobat Acordurile - cadru bilaterale cu România şi Bulgaria la data de 23 iunie 2010 iar Guvernul României a aprobat, la 7 iulie, Memorandum-ul pe această temă. E vorba de un cadru între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian pentru implementarea Programului de Cooperare Elveţiano-Român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse.

Sursa: www.rfi.ro