luni, 28 noiembrie 2011

Europarlamentarii vor ca negocierile privind reforma politicii de coeziune sa se finalizeze pana la sfarsitul anului 2012

In calitate de co-legislator, Parlamentul European va vedea ca politica de coeziune nu este deturnata de la obiectivele sale primare, pentru ca este adaptata la noile nevoi economice si bugetare. Concluzia le apartine eurodeputatilor din Comisia pentru dezvoltare regionala si din Comisia pentru ocuparea fortei de munca a Parlamentului European. Acestia au dezbatut marti si miercuri propunerile de reforma a politicii de coeziune depuse de Comisie in aceasta toamna.

Europarlamentarii vor ca negocierile privind reforma sa fie finalizate pana la sfarsitul anului 2012, potrivit unei informari a Parlamentului European. Raportorii celor doua comisii au explicat cum se asteapta sa se desfasoare acest proces, dupa discutiile de pe 6 octombrie cu parlamentari din statele membre si dupa dezbaterea care a avut loc pe 16 noiembrie, in sesiune plenara, cu comisarii Johannes Hahn (comisar european pentru politica regionala), Laszlo Andor (comisar european pentru ocuparea fortei de munca) si Dacian Ciolos (comisar european pentru agricultura). Presedintele Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE, Danuta Hübner, a subliniat ca Parlamentul trebuie sa isi joace pe deplin rolul de co-legislator.

"Provocarea este uriasa", a declarat Constanze Krehl (S&D, DE), subliniind ca examinarea regulamentului general ar necesita "disciplina din partea noastra si o cooperare stransa cu alte comisii parlamentare".

Lambert van Nistelroij (EPP, NL) a declarat ca propunerile de reforma a politicii de coeziune depuse de Comisie, inclusiv cele respinde de eurodeputati, trebuie sa fie luate in considerare in functie de proiectiile lor specifice pentru statele membre si regiunile in cauza. "Ma tem ca totul ar putea deveni mai birocratic si ca proiectele ar putea deveni mai mult un concurs de frumusete, decat sa abordeze substanta", a continuat acesta.

Victor Bostinaru, raportor al Parlamentului European pentru noul regulament privind Fondul de Coeziune, a declarat ca "se pare ca politica de coeziune a fost deturnata de la obiectivul sau original de a servi ca instrument al strategiei UE 2020". Potrivit comunicatului PE, Bostinaru a vorbit despre conflictul dintre gestionarea comuna a fondului de coeziune si gestionarea directa a Facilitatii Conectarea Europei.

Sursa: Hotnews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu