joi, 7 aprilie 2011

Fonduri nerambursabile pentru cresterea eficientei energetice

Op. a) Sprijinirea investitiilor in instalatii si echipamente pentru intreprinderi din industrie, care sa conduca la economii de energie

POSCCE: AP 4 "Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii", DMI 1: "Energie eficienta si durabila"

eficienta energetica

Obiectivele programului

Operatiunea are ca obiectiv cresterea eficientei energetice si implicit obtinerea unei economii de energie.

Solicitanti eligibili

Solicitantii eligibili pentru aceasta operatiune sunt intreprinderile mari, intreprinderile mici si mijlocii din sectorul industrial, care implementeaza proiecte al caror obiectiv este cresterea eficientei energetice si economia de energie, asa cum sunt acestea definite in O.G. nr. 22/2008.

Sucursalele, agentiile, reprezentantele societatilor comerciale sau alte unitati fara personalitate juridica nu sunt eligibile.

Cofinantare pentru acest program

Pe langa banii europeni, proiectele trebuie sustinute si cu resurse proprii sau imprumutate, motiv pentru care este elementar ca beneficiarul sa-si asigure, de la bun inceput, banii necesari pentru cofinantare, dar si pentru acoperirea unor costuri neprevazute. Intrucat, de multe ori, decontarea cheltuielilor urmeaza a fi realizata abia dupa verificarea acestora, este necesar ca solicitantul fondurilor europene sa detina banii necesari prefinantarii proiectului respectiv.

Asadar, pentru o buna coordonare a partii financiare, se poate obtine o sursa de cofinantare special realizata pentru sprijinirea unor astfel de proiecte.

Consultanta pentru accesare si implementare

In majoritatea ghidurilor aferente fondurilor de finantare este incurajata ideea de colaborare dintre solicitanti si consultanti, in scopul accesarii si implementarii proiectelor realizate.

Activitati eligibile

Activitatile eligibile vizeaza investitii in:

- Instalatii/echipamente specifice pentru intreprinderi din industrie, in scopul obtinerii unei economii de energie, pe baza bilantului energetic (de exemplu, compresoare de aer, pompe, instalatii/echipamente/sisteme de ventilatie, sisteme de incalzire/racire, boilere, arzatoare, schimbatoare de caldura, convertoare de frecventa, sisteme integrate de management al consumului de energie si altele);

- Unitati de cogenerare de inalta eficienta ale intreprinderilor din industrie (modernizarea centralelor de cogenerare sau construirea unora noi);

- Constructii aferente procesului industrial care face obiectul proiectului de eficienta energetica (dar numai cele aferente echipamentelor modernizate).

Conditii de finantare

Intensitatea masurii de sprijin (rata de finantare) acordata nu poate depasi:

- 70%, cu exceptia proiectelor localizate in regiunea Bucuresti- Ilfov unde valoarea maxima a finantarii este de 60% pentru intreprinderi mici si microintreprinderi;

- 60%, cu exceptia proiectelor localizate in regiunea Bucuresti-Ilfov unde valoarea maxima a finantarii este de 50% pentru intreprinderi mijlocii;

- 50%, cu exceptia proiectelor localizate in regiunea Bucuresti-Ilfov unde valoarea maxima a finantarii este de 40% pentru intreprinderi mari.

Diferenta pana la valoarea totala a proiectului se acopera de catre Beneficiar. Acesta trebuie sa aduca o contributie financiara de cel putin 30% din costurile eligibile, fie din surse proprii, fie din surse atrase, sub o forma care sa nu faca obiectul niciunui ajutor public. Rata de finantare se aplica asupra cheltuielilor eligibile asa cum sunt prezentate in SF - deviz general.

Valoarea maxima a finantarii nerambursabile acordate in cadrul cererii de propuneri de proiecte este de 80 milioane lei.

Valoarea maxima a proiectului (inclusiv TVA) nu poate depasi 50.000.000 Euro echivalent in lei (la cursul Inforeuro din luna depunerii CRF).

Termene limitaCererea de propuneri de proiecte este de tipul "Cerere de propuneri de proiecte cu depunere continua".

Sursa: www.finantare.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu