joi, 14 aprilie 2011

Vom lua banii europeni în 6 ani, dacă îi atragem în ritmul actual. Vezi câţi bani europeni am cheltuit până acum

Firmele şi instituţiile publice din România au consumat 9,3 miliarde lei (2,2 miliarde euro) din fondurile structurale alocate după aderarea la Uniunea Europeană pentru perioada 2007-2013, potrivit datelor publicate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS). Suma reprezintă 11,06% din totalul banilor alocaţi.

Sumele reprezintă plăţile care au fost decontate după realizarea cheltuielilor şi după ce beneficiarii au obţinut acordul autorităţilor de la Bruxelles pe aceste cheltuieli.

Vestea bună este că, într-o singură lună, România a absorbit circa un miliard de lei, de la 8,4 miliarde lei la sfârşitul lunii februarie , sumă echivalentă cu 9,87% din totalul alocării.

Totuşi, acest ritm de absorbţie ar fi insuficient pentru a reuşi să atragem toţi banii europeni pe care îi putem lua din fonduri structurale, în valoare totală de circa 81 miliarde lei (19,2 miliarde euro).

Dacă am atrage câte un miliard de lei pe lună, ne-ar mai trebui nu mai puţin de şase ani pentru a cheltui întreaga sumă de bani.

Însă, dacă vrem să nu pierdem niciun ban din cei alocaţi pentru perioada 2007-2013, fondurile trebuie cheltuite până cel târziu în 2015, adică în mai puţin de cinci ani.

Cum se explică întârzierile

În fapt, primii doi ani au fost aproape pierduţi pentru atragerea fondurilor structurale. În 2007, abia s-au lansat programele, iar în 2008 în majoritatea cazurilor s-a început depunerea proiectelor.

Pe parcurs, au fost semnalate şi corectate o serie de piedici şi neajunsuri atât ale legislaţiei, cât şi la nivelul autorităţilor care se ocupă cu analiza dosarelor potenţialilor beneficiari. Toate acestea au îngreunat însă bunul mers al lucrurilor în primii ani.

Odată cu aprobarea şi demararea unui număr mare de proiecte, facturile care pleacă spre decontare sunt în valori tot mai mari, pe măsură ce se realizează lucrările în cadrul proiectelor. Astfel, este de aşteptat ca suma atrasă lună de lună să fie în creştere.

Un alt motiv al întârzierilor este că Programul Operaţional Sectorial de Transport, care are la dispoziţie cea mai mare sumă de bani, 19,2 miliarde lei (4,56 miliarde euro), demarează foarte greu proiectele.

Cel mai bine la capitolul grad de absorbţie stă Programul Operaţional Regional (POR), gestionat de Ministerul Dezvoltării, care a absorbit aproape 19% din fondurile alocate.

Topul eficienţei programelor cu fonduri UE

Programul operaţional - Procentul absorbit din alocarea totală 2007-2013

Programul Regional – 18,85%

Dezvoltarea Resurselor Umane – 17,28%

Creşterea Competitivităţii Economice – 11,71%

Mediu – 8,49%

Asistenţă Tehnică – 7,28%

Dezvoltarea Capacităţii Administrative – 6,28%

Transport – 2,5%

Sursa: www.evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu